Konstgjort vs naturligt

Håller just nu på att läsa Mats-Eric Nilssons Den hemlige kocken som handlar om alla tillsatser i maten och om hur konstgjorda livsmedlen idag kan vara. Jag är som skrivet tidigare inte övertygad om att tillsatser i maten är skadliga men jag är helt övertygad om att ju mer tillsaster desto mindre näringsrik mat. Jag är också helt övertygad att industritillverkad mat inte kan komma i närheten av vad naturen kan erbjuda med samspelet som pågår mellan miljontals ämnen hela tiden. Eller ja, i närheten kanske den kan komma men aldrig lika bra.
Såg just en märklig reklam på TV. Och eftersom jag just nu håller på att läsa den här boken reagerade jag genast.
Milda culinesse. En reklamröst basunerar ut något i stil med: För att få i dig nyttiga fetter kan du äta nötter och avokado men du kan också använda att tillsätta milda culiness i maten. En valmående familj sitter och njuter av sin mat runt köksbordet som naturligtvis innehåller milda och mamman vinkar skadeglatt ut till grannen som ser sönderstressad ut bärandes på en stor fisk. Budskapet: Om du är så dum att du vill slösa tid och kraft med riktiga råvaror, visst gör det men vi har något mycket enklare. Om jag får välja (viket jag ju får) väljer jag nötter,avokado och färsk fisk istället för någon smörsörja som har skapats i fabriksmiljö.

Arla smör har ingredienserna: Grädde, salt 1,2 % och mjölksyrakultur.
Milda culinesse har ingredienserna: Vegetabilisk olja, vatten, salt, emulgeringsmedel, stabiliseringsmedel, konserveringmedel,sojaproteinpulver, surhetsreglerande medel, arom(vilket kan vara vad som helst) A och D vitamin (Vilken av A inte skall överkonsumeras).

Stek fisken i smöret vettja, görgott och okrångligt. Visst kan man äta milda culinesse också men jag tycker reklamen är så provocerande genom att den underförstått säger att man är smartare om man väljer milda än den äkta varan. Man får mer tid med sina barn, slipper stressa, slipper bära stora fiskar i famnen o.s.v.

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress:

URL:

Kommentar:

Trackback