Ny groda

Jaha, då var Pontén i farten igen då:

Från Aftonbladet:
Domen mot The Pirate Bay har haft enorm inverkan, enligt Antipiratbyrån. Flera stora fildelningssajter som Wolfbits, Nordicbits och Powerbits har nu stängt ned. Allt tack vare domen.

- Den normala fildelaren vill inte riskera ett långt fängelsestraff och böter på miljoner bara för att få se en film. Då köper man hellre filmen. Det är tydligt att domen haft effekt, säger Henrik Pontén.

Riskerar man verkligen fängelsestraff och miljonbötesbelopp om man ladar ner en film?
 I så fall är det väldigt, väldigt synd om människorna.

Eller som någon uttryckte sig i en kommentar på en blogg.
"Jag får lägre straff om jag spöar på Pontén ute på gatan". *

Var ska denna soppa sluta, som i 1984 ?




*khalypso.blogg.se uppmanar inte till våld i någon form


Babyhud

Och här kommer något så ovanligt som ett skönhetstips från undertecknad.

Om man vill få babylen hud så är det bara att öppna skafferiet och blanda olivolja med råsocker. Skrubba sedan hela kroppen och voila , babyhud på momangen. Innehåller inga konstiga ämnen som parabener eller andra omdiskuterade tillsatser. Det luktar inte så mycket iofs men om man duschar med tvål efter så tar det ju liksom bort lite med hela grejen, men det finns ju parfymer och deoderanter och dylikt om man vill lukta som en nyponros.


Förnuft och känsla

Det verkar vara väldigt svårt för folk att hålla isär känslor och förnuft.

Jag funderar lite på om det här fallet med den våldtagna tonårsflickan som tog livet av sig några timmar innan rättegången och där åklagaren tvingades lägga ner målet i brist på bevis. Det är naturligtvis fruktansvärt hemskt och tragiskt på alla vis. ´MEN varför i hela fridens namn riktar folk sin aggression mot åklagaren i första hand? Jag ska inte påstå att jag är mer insatt i fallet än den faktan som aftonbladet serverat men det tror jag i och för sig inte att andra är heller. Man måste ju förstå att åklagren naturligtvis skulle åtala om det fanns bevis. Man kan ju anta att det inte är av lathet som åklagaren väljer att låta gärningsmannen gå fri från just de här anklagelserna. Antagligen är det just så som åklagaren säger själv: Det finns inga bevis, åtalet byggde på flickans kommande berättelse på rättegången. varför tycker folk att han är ett svin? 
Det felet som begåtts, som jag kan tycka, är hur flickan som uppenbarligen var i dåligt skick kunde lämnas möjligheten att ta livet av sig. Var hon lämnad själv, var det ingen som såg till henne? Men det vet jag heller ingenting om, däri ligger i alla fall mina största funderingar.

Jag har nyligen lyssnat på P3s dokumentärer om Mattias Flink ( Dödade sju personer i Falun ) och Juha Valjakkala (Dödade tre personer i åmsele) . I båda dokumentärer beskriver deras försvarsadvokater att de har mottagit hot i form av "om du kan försvara ett sånt monster så förtjanar du att dö din jävel" eller liknande. Hur tänker man då? Alla har rätt till en advokat även om man har gjort de mest hemska saker. Att uttala sådana saker är ju ett hot mot hela rättsamhället och till slut hela demokratin. Så därav min undran? När ska folk börja lära sig att skilja på känsla och förnuft ?
Bara för att man måste lägga ner ett åtal betyder det inte att man tycker att det är en bra sak att göra, man kanske helt enkelt är tvungen. Bara för att man försvarar någon som har gjort något hemst betyder det inte att man tycker om det människan har gjort och står bakom det. Dock kan jag förstå att det är mycket svårt att hålla sina känslor i styr om man är direkt inblandat, t.ex. anhörig. Det skulle jag nog också ha mycket svår att göra. Men vi andra, vi kan väl försöka tänka till lite i alla fall.

Om man ska hata kan man väl åtminstonde hata rätt person, nämligen gärningsmannen.


5 km

Då var premiären för femkilometaren avklarad för i år. Visserligen blev det bara 4,5 km jogging då jag tvingades gå en bit på grund av kraftigt håll. Men annars kändes det oförskämt bra och nästa gång blir det hela banan. Hoppas då också på att alla snöpartier har smält bort i spåret så att man slipper halka omkring när man försöker springa.

Annars har jag tillbringat en del av dagen hos svärmor efter att ha skjutsat Johan till jobbet (jour) utan att ha en egen nyckel till hemmet.  Smart, verkligen... Eftersom jag hade matvaror i bagaget som behövde komma in i kylen snarast så blev en tripp till ryd en bra lösning. Nu blir det makrill, kokt potatis och romsås...ensam på påskafton då problemet på Johans jobb inte verkar vara av den snabblösta sorten. Han har varit där i ca sju timmar redan stackarn

Konsten att trolla med statistik

Så var den nu här IPRED-lagen.
En lag där man tvingar företag (bredbandsleverantörer) att lämna ut uppgifter om sina kunder för ett brott som inte ger fängelse. uppgifterna skall lämnas till storföretag så att de i sin tur kan utpressa folk på pengar: Betala annars drar vi dig inför civilrätt där du t.o.m. får betala din egen advokat.

Jag är inte så förtjust i den nya lagen kan man säga. Jag är inte för illegal fildelning heller och jag antar att politikerna med Beatrice Ask i spetsen tyckte att detta var enda utvägen för att slippa tjöt från film- och musikbolag. Borgliga regeringen som maler på och maler på om individens frihet. Ha pyttsan säger jag. Mer och mer statlig övervakning är vad man får.

Nu till statistiken. Antipiratbyråns ansikte utåt (kommer aldrig ihåg hans namn) uttalade sig några dagar innan den 1 april om att "det finns tecken som tyder på att fildelare bunkrar upp med illegalt material" . 1 april hörde jag samma man skandera "Fildelningen är 30 % mindre idag än igår, det tyder på att lagen fungerar!" . Jamen om det bunkras upp dagen innan (man kan ju anta att uppbunkringen var som intensivast kvällen innan då alla skulle "passa på" att ladda ner den där filmen och den där skivan) är det då så smart att jämföra med just den dagen. 30 % i detta fallet säger ju inte så mycket. Fildelningen dagen innan kan ju ha varit 30 % högre än normalt. Vad skulle siffran ha varit om man jämförde internettrafiken 1 april 2009 med 1 april 2008. Antagligen inte 30 %.
Och att utropa att lagen fungerar redan efter en dag är väl att ta i (ropa inte hej förrän o.s.v.). Det är klart att folk blir en aningens nervösa i början för att de inte riktigt vet vad som kommer hända.  I Finland verkar ju liknande lag inte ha gett någon effekt överhuvudtaget, varför skulle den göra det här?
Slutsats. Statistik kan alltid manipuleras att ge det resultat man vill, Det har jag sett otaliga exempel på

Försäljning av film och skivor kommer aldrig bli som den en gång var. Det är dags för bolagen att fatta det och ta klivet in i framtiden istället.

Earth Hour

Alltid lika bra Ronnie. Själv så struntade jag blankt i Earth Hour. Tycker hela grejen är vansinnigt löjlig.
Jag har ingen bil och cyklar för det mesta dit jag ska. Jag försöker att släcka lamporna hemma även om det inte råkar vara earth hour och jag äter inte sådär jättemycket kött. Jag åker tåg till och från skolan På de senaste tio åren har jag tagit flyget sammanlagt tre gånger (ToR).  Jag vägrar att släcka lamporna en enda liten ynka timme och känna mig duktig och fortsätta precis vanligt efteråt. För det är ju så det är. Alla släcker sina lampor för att sedan tända dem igen. Behöver vi inte ha släckta lampor betydligt oftare för att förbättra mijön?


Träning mars



Blev t.o.m. några minuter längre än i februari. Det trodde jag verkligen inte då ispassen inte varit lika många. Men jag har kompenserat det med promenader, jogging  och yoga. Yoga är ju ingen direkt högintensiv träning men jag gör den för att bli en aningens mindre stel. Om det fungerar får framtiden utvisa. I måndags avslutade vi hockeysäsongen med en match mot föräldrarna. Riktigt kul och jobbigt. Nu blir ska det bli åtskilliga pass i skogen för att få upp konditionen till en nivå liknande den som jag hade för ett par år sedan. Klarade jag det då så ska jag väl klara det nu.