10 År

Hur kan tiden gå så snabbt.
Hur kan det ha gått 10 år sedan den där kalla oktobermorgonen man vaknade upp till nyheterna om en stor brand i Göteborg med 60-tal döda ungdomar. 

Estonia
9/11
Tsunamin
och Brandkatastrofen i Göteborg. Fyra händelser man aldrig glömmer även om jag aldrig har känt någon som varit med om det.

Jag och min kompis M var fjorton år och besökte efter någon vecka platsen för branden eftersom vi var på besök i Göteborg. Även om vi inte kände någon som var med där så ville vi gå och lägga blommor vid platsen. När vi gjorde det så stannade en man till vid oss, tittade på oss och sa .....mina elever, det var mina elever som dog här. När man är 14 känner man så mycket. Jag blir fortfarande berörd av katastrofer, vem blir inte det? Men just då när jag var fjorton kändes det nog extra mycket. De som dog var unegfär i samma ålder, hade likdana jackor och likadana skor och likadana mobiltelefoner som låg kvar och ringde i deras jackor långt efter det att elden var släckt.
Vi hade varit och tittat på Fucking Åmål på bio dagen innan och jag minns att jag tyckte filmen var betydligt mer verklig än den faktiska verkligheten man vaknade upp till dagen efter. Det går inte ens att föreställa sig hur det var får de som var där och för vänner och anhöriga.
Tänker på er idag.




Brrr

Riktigt kallt idag. Bara 4 grader nu och muns imorse. Kan man hoppas på lite snö i år? Fast det vore väl för mycket begärt. Jag älskar vinter men bara om det är snö. Det där slasket vi haft de två senaste vintrana hoppas jag gärna över. Som en enda lååång, trist och mörk höst.
Ska flytta till Norrland...

"De svek sitt land"

Debatt igår diskuterades något om idrott och media, vad exakt det var som debatterades vet jag inte eftersom programmet var näst intill slut då jag satte på SVT. Jag hann höra den alltid så lysande Magnus Betnér prata om sportjournalistik och jag hann se någon nisse från Expressen sitta och bortförklara en av de grövsta övertrampen, mig veterligen, begånget inom svensk sportjournalistik.
Salt Lake-OS. Sverige förlorar mot Vitryssland i hockey. Jag minns det som igår, även om minnet möjligtvis bleknat lite sedan guldet i Turin. Jag var fullständigt vansinnig, jag minns att jag skrek och svor som en sjöman efter slutsignalen. Jag minns att mamma nästan skrek åt mig att lugna ner mig (det kan bara en människa totalt ointresserad av sport göra). Jag var bedrövad och ledsen och besviken och upprörd. Jag minns Mats Sundin, tårögd, stå och försöka förklara varför det blev som det blev. Jag minns vitryssarnas glädje, laget som redan bokat biljetterna hem fick nu spela semifinal.

Jag minns också Expressens rubrik dagen efter:
Skyldiga: De svek sitt land.
Och sen bilder på alla spelare i Tre Kronor, bilder som annars ser på brottslingar, flygplanskapare och andra mindre populära personer. Det var fullständigt vidrigt. Hur kan man svika sitt land genom att förlora i en idrott? Jag har förlorat i idrott eftersom jag pga av nervositet presterade sämre än vanligt trots att jag försökte som attan. Svek jag hela min skola då som jag representerade?
Igår satt nissen från expressen och försvarade det löpet med motiveringen "Nu tror jag i och för sig inte att svenska folket tog det som att vi pekade ut dem som landsförrädare".
Men sedu! Det var precis så som jag, och många med mig, tog det. Hur kan man annars tolka det? Hur kan man ens försvara det, be om ursäkt istället expressen, det hade ni chansen till igår men icke!

På ett sätt vill jag ändå, såhär i efterhand, tacka Expressen för dagen efter när jag såg framsidan på er tidning så förstod jag att det inte var så allvarligt med den förlusten och kunde gå vidare i livet och med mitt hockeyintresse.
Så tack Expressen för att ni ställde förlusten i perspektiv mot landsförräderi för då betydde den inte lika mycket.

Shut up and Sing

Låg på soffan och kollade på dokumentären Shut up and Sing som handlar om Dixie Chicks.
Efter att ha uttalat sig negativt om Bush och ´kriget startar en hatkampanj mot Dixie Chicks i hela USA.
Se trailern så förstår man även om man inte sett filmen.
Filmen var urbra, tyvärr så missade jag de första tjugo minutrarna men den var verkligen sevärd. Vilka tjejer, starka, modiga, roliga o.s.v....
Jag förstår inte hur det kan finnas så mycket hat där i USA. Jag har förvisso aldrig varit där och ska ju egentligen inte uttala mig men av det jag har sett på TV och diverse doukumentärer visar på en massa hat till höger och vänster.
Gud förbjude att man uttalar sig negativt om sitt land, då blir man kallad förrädare, antipatriotisk (vilket verkar vara ett riktigt otäckt skällsord till skillnad mot i Sverige) och jag vet inte vad. Det finns säkert en hel del kärlek i det landet också men just nu slås jag av hatet.


Svar på tal och en riktigt bra låt:

Avsked för Hellacopters

Sitter och kollar på the Hellacopters avskedkoncert som visas live på myspace.
Johan är naturligtvis där och jag ser honom på TV. Lite märkligt att han är där i Sthlm medan jag sitter här hemma och tittar på när han klappar händerna för det är typ det enda man ser. Men jag vet att det är hans armar.
Jag gillar Hellacopters det gör jag. Sveriges bästa rockband naturligtvis. Johan däremot, han gillar inte Hellacopters, han är troende och Hellacopters är religion. Men det är fint och jag gissar att han kommer vara lite vemodig när han går hem till hotellet i stockholmsnatten. Men skivorna finns kvar i hyllan och kommer spelas ända till graven.

Tillägg:
Fasen det var ju riktigt sorgligt. Hatar när de spelar sorglig musik vid avsked kan aldrig hålla mig från tårar, även om det handlar om ett rockband.


Slött



Usch och fy vad slött med träning det har varit denna månad.
Har ju varit sjuk ett bra tag fast inte så allvarligt så att jag inte kunnat lyfta på arslet och tagit några promenader.  Först blev johan sjuk och då fick jag ont i halsen några dagar senare. Ont i halsen är ju big nono att träna med och det höll i sig mer än en vecka. Medan Johan halvt hostade ihjäl sig här hemma så var jag konstant halvsjuk. Det bröt liksom aldrig ut på riktigt. Nu efter ca 2 1/2 vecka känner jag i alla fall att det börjar gå över så snart är det dags att snöra på sig joggingskorna igen. Problemet är att man blir så omotiverad och slö efter ett träningsuppehåll. Jag vet ju att det ordnar sig efter ett par-tre träningstillfällen igen men att få tummen ur att genomföra det, jobbigt. Så här sitter jag nu slö och fullproppad med onyttigheter. Av någon anledning leder också träningsuppehåll till matslarv vilket resulterar i svullning av en massa onyttigheter. Vågen låter jag bli ett tag framöver tror jag. det man inte vet har man inte ont av heter det ju.

Sverigedemokraterna igen

Hörde på radion idag att Sverigedemokraterna har beslutat att ta ställning emot alla sorters huvudbonader i skolan.
D.v.s. allt från keps till burka då. 
Jojo, men det blir ju jättebra. Då kommer ju alla muslimer (finns säkert fler religiösa grupper som har obligatoriska huvudbonader med obildad som jag är kommer jag inte på annat än det gamla vanliga - muslimer) att stanna hemma vilket leder till obildning och utanförskap vilket leder till bidragstagande och kriminalitet och allt annat som Sverigedemokraterna är förbannade på invandrare för och sen skapar de mer förbud som drabbar alla som inte är av svensk härkomst sedan många generationer tillbaka.

Om man läser SD:S valmanifest från 2006 så ser man att det inte är "all bad". Det finns en del saker däri med goda intentioner. T.ex. att värna om djurens rättigheter, värna om våra gamla med mera, med mera. Dock så är det alldeles för diffust för att man ska kunna få något grepp om vad de menar. Hur ska man uppnå vissa saker, vad är det som skulle bli bättre?
Och det gamla vanliga: Låt Sverige förbli Sverige.
Jag fattar inte den punkten. Vad är svenskt? Midsommarstång och senapssill? Lucia och pepparkakor? Vad är det som är på väg att försvinna från Sverige och svensk kultur som är så viktigt att skydda så man måste ha det som en utvald punkt i sitt valmanifest? Ett land och folket som bor i landet är ju ständigt i ett stadie av förändelse? Det finns ju massor av saker som förr var svenskt men som inte längre finns. Folket behåller det de gillar och tappar bort det som man tycker är mindre skoj. Vad är det för konstigt med det? Sverige förblir ju Sverige i den meningen att landet förmodligen heter Sverige och gränserna förblir desamma och att folket kallas för svenskar men traditioner och kultur och allt annat förändras ju. Jag kan inte tänka mig att vi skulle känna igen vårt Sverige om vi reste tillbaka till medeltiden för att kolla hur svenskar levde då. Om vi reser till framtiden tja låt oss säga 200 år framåt så kanske vi inte känner igen vårt land då heller.

Tillbaka till min ursprungliga mening med det här inlägget. Jag som är generellt är emot religion förstår naturligtvis inte mig på det här med slöja och burka och allt vad det är. Och att det bara är 50% av befolkningen som måste bära dem d.v.s. kvinnor är ju synd och skam. Nej det är inte Gud, Allah som vill ha det på det sättet (eftersom han inte existerar vad det än är för religion) utan män. Män som skrev och hittade på Koranen och Bibeln och allt vad det är (några kvinnor har eventuellt också bidragit). Men jag förstår ju också att det är skitsaksamma vad jag tycker. Förbud mot religiösa huvudbonader leder ju ingenvart förutom att barnen, som av religiösa skäl tvingas ha dessa, tas ur skolan. Valet mellan barns utbildning och förbud mot slöja är lätt: Alltid utbildning främst!

Get a Life

Plötsligt händer det;
Jag ligger i soffan och kollar på Fab5. Det blir reklam och jag zappar lite, slår tillbaka till trean exakt när programmet börjar igen. Hur ofta händer det? Och hur sorgligt är det inte att jag känner genuin glädje över en sådan sak (hur sorgligt är det att titta på Fab5?)?
Måste skaffa ett roligare liv...

Nu blir det till att gå till affären och köpa frukt och kolsyrat vatten och sedan tillbaka till böckerna


Jättespindel

Det här är äckligt!
Får inte direkt min avsmak för spindlar att avta (fobi är nog ett för starkt ord).
Tycker insekter på det stora hela är ganska äckliga. Gillar inte deras ben som fladdrar och far runt överallt.
Vintern är en ganska härlig årstid trots allt. Få insekter förutom de man råkar få in med julgranen då förstås.



Idol 2008

Är det bara jag som har tröttnat på konceptet eller är säsongens Idol riktigt uselt?
Det finns inte en enda av idolerna som är värt att sitta framför TV:n på fredagskvällarna för. Visst det finns väl lite bra bitar här och där. Den där Anna sjunger ju bra men ser så otäckt präktig ut att jag inte står ut. Johan har sin charm men han är för ung och för dålig på att sjunga. Sen vet jag knappt vad resten heter, bra är det i alla fall inte. På fredag ska de tydligen sjunga ABBA-låtar. Tur att man kan välja att byta kanal eller helt enkelt stänga av TV:n säger jag.

Fredagskvällarna framöver är vigda åt hockeyallsvenskan på TV4 sport istället.


Redo för plugg

Böckerna är packade
Vattenflaskan är fylld
Kaffetermosen är tankad
Stiftpennorna är påfyllda
Glasögonen sitter på näsan
Nu ger jag mig av till biblioteket för plugg

Generation fett

Såg TV 3 program Generation fett igår där svenska Lotta begav sig till delstaten Mississippi för att kolla in maten och folket där. Stackars människor, bara friterat,friterat,friterat överallt (hur sanningsenligt TV3 skildrade det kan jag inte svara på då jag aldrig varit där). Snabbmaten är billigare än vanlig mat med frukt och grönt så de fattga har bara råd med den dåliga maten. Jag vill dra mig till minnes att i boken Jag och extra allt av Morgan Spurlock (han som gjorde filmen Supersize me och enbart åt på McD i en månad) står det att i många fattiga områden i USA finns bara snabbmatskedjor medan de billiga stormarknaderna med mer nyttig mat finns i de rikare förortsområdena. det är lätt att sitta och skrika att folk bara ska skärpa sig och gå ner i vikt men med de förutsättningarna förstår man ju att det är svårt.

Det som berörde mig mest i gårdagens program var en liten treåring som drack coca-cola hela dagarna + en massa annat friterat, sött och vidrigt ur hälsosynpunkt. Hans mamma hade helt gett upp. På frågan om vad hon önskade för sin son i framtiden svarade hon: Jag hoppas han kan börja äta mer hälsosamt och så hoppas jag att han slutar med coca-cola. Hallå! Din son är tre år gammal, han kan kan väl knappt gå på toaletten själv, hur ska en treåring klara av att ta något som helst ansvar för sin hälsa och kost?! Ok att det är svårt att köpa nyttig mat om man är fattig men att ge cola till en treåring stup i kvarten det kan ju knappast handla om pengar, det handlar ju om föräldraansvar och förmodligen om okunskap. Varför ska en treåring överhuvudtaget dricka cola varje dag? Man blir mörkrädd. Barn kan inte välja själv vad de ska äta. Tyvärr verkar inte alla förstå det, inte heller i Sverige.

Premiär

Premiär för nya, fräscha ICA MAXI idag i Skövde.
Jag gillar det nya måste jag säga. Känns lyxigt att gå och handla på en stormarknad med eget bageri, fiskdisk och delikatessavdelning. Fruktavdelningen ser helt fantastisk ut. Hoppas de kan få upp standarden på frukt och grönsaker nu för jag tycker det har varit lite si och så med det tidigare. Just nu går jag vilse men när jag väl lärt mig hitta där inne så kommer det bli kanon att handla där.

En liten fråga bara, varför måste färsk fisk vara så jäkla dyrt? Så tråkigt med frysta fiskblock, jag vill ha färskt, färskt, färskt men har inte råd.
Idag blir det snabbmiddag, färdiga köttbullar, fullkornsmakaroner och findus grönsaksdeli med bl.a. kikärter och bladspenat. Den är riktigt god faktiskt. Snabbmat när tiden brister, okej någon gång då och då men det får inte bli någon vana.

Ikväll är det match SIK - Ulricehamn och idag ska jag inte stå i kiosken så idag kan jag se den.

Gårdagens middag

Igår åt vi stekt falukorv och rotfruktsgratäng med fetaost. Hur lätt som helst och hur gott som helst.
Nybakt bröd blev det också men det tog tid med all skållning och jäsning. Gott blev det i alla fall med både linfrön och solrosfrön i.


Dagens pepp.

Varför kan man komma på minst 100 olika saker man är dålig på och bara nåra enstaka, om ens några, saker man är bra på.

Jag ska försöka.
1. Jag är bra på att analysera och tänka kritiskt
2. Jag är bra på att laga mat och baka
3. Jag är bra på att måla (väggar)

Genast när man tänker på saker man är bra på dyker det upp små tvivel i huvudet, nja men det kan jag ju inte skriva det finns så många andra som är bättre, jag är ju bara hyffsat och sådär bra och så vidare...
Varför är man expert på att trycka ner sig själv? Så som jag behandlar mig själv skulle jag aldrig drömma om att behandla andra, varför är man så elak mot sig själv?

maritha och andra som läser min blogg, vilka tre saker är du bra på?

Studieteknik

Så här går det till när jag pluggar organisk kemi.

1. Jag läser igenom ett kapitel så koncentrerat jag bara kan (vilket innebär att jag kollar på klockan sisådär en 10 gånger, kollar hur många sidor det är kvar av kaptlen varannan sida, äter halstabletter, typ en ask)

2. Jag ger mig på problemen man skall lösa efter varje kapitel. Jag börjar klura ut hur man ska göra, kommer en pyttebit, ger upp, kollar i facit och det visar sig att jag har tänkt helt fel från början. Vad bra nu har jag ju kollat facit på a-uppgiften nu blir b-uppgiften skitlätt. Börjar med b-uppgiften på samma problem, börjar tänka, ger upp kollar i facit. Och sen så börjar det om, samma visa varje gång MEN jag lever för de där sällsynta ögonblicken då man faktiskt kan klura ut hela svaret och sen kolla i facit och se att det är helt rätt. Det är nästan som magi. Organkemimagi! Och de blir fler och fler ju mer man pluggar. Så jag tänker inte ge upp den här gången.

Jag undrar när jag började tycka att kemi var svårt. Det var nog i det ögonblicket när man slutade med 1 mol natrium + 1 mol klor = 1 mol natriumklorid och gick vidare till mer avancerade grejer. Jag längtar tillbaka till högstadietiden, då var jag en stjärna på kemin. Fick t.o.m. ett stipendie när jag slutade nian för att jag var en sån superstar i NO:n. Ahh those were the days. Men nu pluggar jag för att bli en stjärna igen.

Antal pluggtimmar organkemi idag: 4 (för dåligt men bättre än inget)

Blåsning

Igår kom jag på en himla massa roliga och intressanta grejer att skriva om här på bloggen.
Det var igår det, igår när vårt internet och Ip-telfoni var helt dött och det inte gick att ringa Adamo för att kundtjänst hade stängt just när jag hade samlat enrgi nog att lyfta på luren.
Idag är alla de roliga inläggen som bortblåsta ur min hjärna. Så inte nog med att jag fick följa matchen Gislaved-SIK på text-TV (fast först när matchen var slut) och via telefon med Johans brorsa som budbärare, alla mina fyra (en bra dag kanske sex) läsare går härmed miste om en magnifik inblick i vad mina otroligt smarta och roliga hjärnceller kan åstadkomma.
Jag vet, det känns som en blåsning. Jag funderar på att ringa Adamo och be dem dra av 50 spänn på nästa räkning, eller maila och länka till det här inlägget.

Nu blir det till att plugga organisk kemi på biblioteket medan bröddegen ligger här hemma och sakta, mycket sakta, olidligt sakta, jäser till dubbel storlek minst.




Städartag

Äntligen har solen gått i moln.
Jag har inte blivit knäpp eller så men det mulna vädret gynnar fönsterputsningen jag håller på med.
Fönsterputsning kan vara något utav det tråkigaste man tvingas göra. Tvingas och tvingas föresten men att sitta och titta ut från skitiga fönster är  tråkigare än att putsa fönster. Därför fönsterputsning. Sedan damma, dammsuga, torka golven, rengöra badrummet och toalett och laga mat.
Hemmafru? Javisst


Yoga

Idag har jag utövat 30 min Yoga. Jag gillar det inte speciellt mycket men jag har fått för mig att det ska göra min kropp rörlig och smidig. I dagsläget är min kropp ungefär lika smidig som ett kylskåp. Mina leder är helt oflexibla i stort sett hela kroppen. Det kan inte vara speciellt bra tänker jag så därför yoga. DVD:n som jag går efter utlovar att man skall kunna stå på huvudet efter tre månaders träning.
Jag ser fram emot det mycket, att kunna stå på huvudet alltså. Låt mig tänka tillbaka till stunden då jag stod på huvudet senast.....hmm nej det har nog aldrig hänt. Huvudstående eller ej, jag vill bara att min kropp skall bli lite mer flexibel så nu pinar jag den med yoga.



Det är inte Jag

Har ibland använd mig av nicknamet Hellgirl på nätet, bland annat när jag spelade CS ett tag . Nu ser jag att just det namnet används av någon som skriver mer eller mindre idiotiska saker på aftonbladets diverse forum. Jag vill bara säga att det är INTE jag om nu någon har trott det. Visserligen är väl den risken minimal då jag inte använt det smeknamnet särskilt flitigt men ändå...det är inte jag som skriver på aftonbladet! och jag tror inte på spöken. Jag tror att de som tror på spöken inbillar sig.


Ett klipp

Idag har jag varit och klippt mig. Jag blev nöjd och det är skönt att få bort dom slitna topparna ,toppar och toppar, hela håret var väl allmänt risigt. Hade inte klippt mig på 13 månader ungefär så det var verkligen dags.
Att alla tidningar käckt skriver att man ska klippa sig var sjätte vecka eller nåt för att hålla håret i trim är ingenting som jag anammat direkt.

Såhär blev det, enkelt och nice men ignorera att jag ser allmänt vresig ut på bilderna. Det är faktiskt svårt att le och trycka på kameran samtidigt.

   
Om man ändå kunde få ha en liten frisör innboende som kunde föna och styla varje gång man tvättat håret. men tack gode gud för plattången säger jag bara. Det är den enda stylingapparat jag faktiskt riktigt klarar av att använda.

Brödtips

Baka bröd med baljväxter? Går det?
Jajemen, det är lätt och blir jättegott. Jag brukar baka kikärtsbullar och de är kanongoda.
Här är receptet.

Tillägg: Jag tycker det är bökigt att baka med torrjäst så jag bakar alltid brödet med vanlig jäst men se till att degspadet (d.v.s vatten + baljväxt) är ca 37 grader.

Virus-mode

I år är det Virus som gäller.



Religion vs. Ateism

Håller just nu på och läser Illusionen om Gud skriven av ateisten/biologen Richard Dawkins.
Mycket intressant bok må jag säga. Den beskriver i ord så mycket av det jag själv har emot religionen som företeelse även om jag aldrig skulle kunnat komma på det själv.
Jag är inte uttalat ateist men jag är defenitivt inte religiös heller. Kort sagt jag vet inte riktigt vad jag står i frågan.
Det jag vet är att jag är starkt ogillar religiös fundamentalism, påprackandet av religionen på andra människor som inte tycker likadant. Jag bryr mig inte om folk är religiösa däremot bryr jag mig när religionen går ut över mig eller andra människor. Jag tycker i allmänhet att starkt religösa människor är dåligt upplysta och oallmänbildande därför att de vägrar ta till sig något som inte är sanktionerat av bibeln eller någon annan helig bok.

Ett starkt minne jag har är från ett debatttillfälle vi hade under kukturdagarna på min gymnasieskola Västeröjd. Där skulle två debattörer lufta sina argument för och emot Guds existens. Det ena argumentet : Bibeln säger det, jag tror på det dräför finns han (egentligen inte ett dugligt argument jmfr gröna marsmänniskor finns, det står i en bok därför är det sant) Varpå den andra kontrar med evolutionen. Så ropar första raden bestående av kristna musikstuderande ut sina protester. - Det finns INGA bevis på att evolutionen existerar.
Hade de varit mer pålästa så hade de kanske insett att det finns mängder med bevis som talar för evolutionen men nejdå. Att så fullständigt förkasta något som det finns hur mycket vetenskapliga bevis på som helst (t.ex. fossila fynd i de olika skikten i jorden som alltid kommer i rätt ordning,kol-14 metoden, det faktum att alla djurarters foster i början i stort sett utvecklats likadant och ser likadana ut tyder väl på att det finns ett gemensamt ursprung m.m.) bara för att en bok säger annorlunda, det skrämmer mig. Förmodligen har de inte ens läst sig in på ämnet evolution överhuvudtaget då de var esteter (inget ont om esteter) och torde inte ha läst särskilt mycket biologi. Men även om de hade det så spelar det ju ingen roll då det strider mot bibeln och därav reaktionen "jag vägrar lyssna eller ens begrunda möjligheten att bibeln inte är sann".

Ett stycke ur boken Illusionen om Gud fastnade jag för speciellt. Det om Fundamentalismen och undergrävandet av vetenskapen s300 i pocketversionen jag har.
"Fundamentalisterna vet att de har rätt därför att de läst sanningen i en helig bok, och de vet på förhand att ingenting kommer rubba dem ur deras tro.....Boken är sann och om det verkar finnas bevis på motsatsen är det beviset som måste förkastas, inte boken"
Detta tvärt emot vetenskapen då där man tror på bevis och förkastar det gamla, ibland går det trögt men finns det bara tillräckligt med bevis så är det det man tror på i vetenskapsvärden i slutänden (nu pratar jag i generella termer).

Kan man kombinera religion med vetenskap? Det kan man säkert men det måste nog till en hel del kompromissande med religionen för att det ska funka. Religiös fundamentalism och vetenskap kan aldrig enligt mig gå hand i hand.

Äppelpaj på begäran

Receptet har jag hittat i Icas "stamkunds"tidning Buffé och pajen blev riktigt god. Den är dock rejält söt men å andra sidan så räcker det med en liten bit =).

Pajdeg (smulig):
2 dl vetemjöl
1 1/2 dl socker
1 tsk bakbulver
100 g smör.

Rör ihop allt utom smör som först smälts och sedan tillsätts till de andra ingredienserna. Blanda och ställ degen i kyl eller frys ca 1 timme.

4-5 Äpplen
1/2 dl socker
1 msk vaniljsocker
1 msk potatismjöl

Sätt ugnen på 200 grader. Skala kärna ur och klyfta  Blanda socker, vaniljsocker och potatismjöl och vänd runt äppelklyftorna i blandningen. Lägg över dem i pajform eller liknande. Hacka degen i stora smulor och strö över äppelklyftorna. Grädda mitt i ugnen i ca 25 minuter.

Gott med vaniljsås eller kanelglass.
Kanelglass kan man göra själv. Det är bara blanda ca 2 tsk kanel i en halv liter vaniljglass.