Matglädje

Visst fan är det roligare att käka hemmalagad kvalitetsmat än att gå ut och köpa någon tråkig snabbmat.
Igår lagade vi entrecôte med rotfruktsrösti och kaprissås. Var riktigt gott och tog inte sådär himla lång tid heller. En halvtimma ungefär minus inköpandet av varorna.



Till det blev det rödvin såklart och jag kan lugnt konstatera att en halv flaska vin är alldeles tillräckligt för att jag nuförtiden ska bli riktigt rusig. Jag tar det som ett bra tecken då min alkoholkonsumtion har varit ganska hög under några år av mitt liv, som de flesta andras. Numera dricker jag väääldigt lite alkohol och tycker verkligen att det är nog. men ett glas vin eller ett glas öl är alltid gott.

Idag har jag bakat bröd. Älskar att baka bröd, eller ja, jag är inte så förtjust i att göra degar. Jag kan nästan få panik av kladdig deg som sätter sig som klister mellan fingrarna. Men sen när brödet är i ugnen och det börjar lukta nybakt i hela lägenheten, då älskar jag det. Det brödet jag bakade idag var väldigt lätt att göra och skulle bara jäsa sammanlagt i en timma så det blir nog fler gånger.
Och hembakt bröd har en sån härlig hård, krispig yta som fabriksbakat bröd aldrig kommer i närheten av. Så nu blir det smörgås till mellanmål.



Brödrecept:
* 50 g jäst
* 5 dl vatten
* 1 tsk vardera av anis, fänkål och kummin (jag mortlade det)
* 6 dl vetemöl
* 6 dl rågsikt (egentligen skulle det vara rågmjöl men jag hade bara rågsikt hemma och man tager vad man haver)

Jäs i bunke 30 min, forma limpor och lägg i två formar och jäs ytterligare 30 min. Gräddas 50 min i 200 grader längst ner i ugnen. Klart!

Kommentarer
Postat av: Maritha

Jag tror att det är just den där otäcka känslan av degen mellan fingarna som får mig att inte baka, men annars är det ju ganska roligt... Har sagt det förut och säger det igen: det får bli ett kommande projekt!

Postat av: Jennie

ett nybörjartips för oss med smått degfobi är ju då att göra bröd ed bikarbonat i. Den degen kan man röra ihop med en slev och hälla direkt i en brödform och sen in i ugnen utan att behöva snudda vid kladdig deg med fingrarna. Inget kladdande och ingen jästid.

2009-11-16 @ 14:39:00
URL: http://khalypso.blogg.se/
Postat av: Maritha

Sounds wonderful!

2009-11-17 @ 20:34:47
URL: http://maritha.blogg.se/
Postat av: Isabelle

Det ser så underbart gott ut ! ett glas rödvin blir ju pricken över i:et också =D

2009-11-19 @ 01:23:43
URL: http://isabelleangeline.blogg.se/
Postat av: Jennie

Isabelle: ja visst blir det godare med rödvin =)

2009-11-30 @ 11:32:42
URL: http://khalypso.blogg.se/

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress:

URL:

Kommentar:

Trackback